%2017.%03.%31.

Egyházunk

Pályázat igazgatói állás betöltésére

Az Alistáli Református Egyházközség, mint az Alistáli Református Egyházi Alapiskola alapító-fenntartója pályázatot ír ki az iskola igazgatói állásának 2017. augusztus 1-jétől történő betöltésére.

Új reformáció - Nemzetközi konferencia Komáromban

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, a Selye János Egyetem Református Teológiai Kara és a Calvin János Teológiai Akadémia közös szervezésében 2017. március 22-én Révkomáromban, az egyetem konferencia-központja dísztermében Új reformáció címmel nemzetközi konferenciára került sor.

„És zengett apáink drága nyelve“ – Felvidéki Református Szavalóverseny

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a reformáció 500. évfordulója alkalmából szavalóversenyt hirdetett meg a felvidéki magyar református gyülekezetek, valamint református alap- és középiskolák diákjai számára. Már sor került a két elődöntőre is, amelyet Alistálon, a Református Egyházi Alapiskolában és Hanván szerveztek meg.

20 millió euró óvodafejlesztésre

Kárpát-medencei óvodafejlesztési program indul - jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. A 17,2 milliárdos fejlesztés keretében legalább 68 új óvoda épülhet, és további 215 fejlesztésére és valamint több mint 1500 magyar sarok kialakítására lesz lehetőség. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház rendelkezésére 3,1 milliárd forint áll.

Oktatás

Új éneket, zsoltárt az Úrnak énekeljen nemzetünk!

Az egyházzenei játék 2. fordulójának nyerteseit Dr. Bódiss Tamás énektanár, karvezető, orgonaművész, egyházzenész, a szabad művészetek doktora, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára sorsolta ki. Bodnár Noémi kérdezte őt a kántori hivatásról és a készülő új énekeskönyvről.

Egyházzenei játék - 4. forduló kérdései

A reformáció 500. évfordulójának évében az Egyházzenei Osztály egy játékot indított, amellyel szeretnék minél több olvasóban felkelteni a kíváncsiságot a református énekek iránt. A játék negyedik fordulójának kérdései olvashatóak az alábbiakban.

Sajtó

A Világosság református egyházi műsor 2017. március 26-ai ajánlata

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor fő témája a Mester és tanítványai, de beszámolunk a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett Felvidéki Református Szavalóverseny Alistálon megtartott elődöntőjéről is.

A Világosság református egyházi műsor 2017. március 12-ei ajánlata

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor fő témája a böjt. Szó lesz a szent böjtről, a reformációs faültetésről, a bacskai református gyülekezetről, valamint egy különleges bemutatkozás is elhangzik.

A Világosság református egyházi műsor 2017. február 26-ai ajánlata

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor fő témája a krisztusi alázat. Szó lesz a tanítványok lábmosásáról, a hontfüzesgyarmati böjti imaközösségről és a zempléni református templom felújításáról.

Megjelent a Kálvinista Szemle februári száma

Kép: Megjelent a Kálvinista Szemle februári száma

Kitárt szívvel kell fogadnunk Istent, tanácsolja Nagyné Révész Andrea (a hanvai, a lénártfalvai és a csízi gyülekezetek lelkipásztora) a vezércikkben. De a mellette olvasható írás sokak gondolkodását tükrözi: Nincs idő Jézusra.

Gyülekezeteink

Reformációs faültetés Kulcsodon

2017 március 19 -én került sor a kulcsodi gyülekezetben arra a megemlékezésre, amelyen hálát adtak azért, hogy 500 évvel ezelőtt Isten a reformáció által megújította az Ő Egyházát. Emlékeztek, mert időről-időre szükséges felidézni Isten nagyságos dolgait, hogy ezzel is magasba emeljék az Ő történelmen átívelő jelenlétét és gondviselését Igéjéről, Egyházáról és mindenkori népéről.

Bormustra volt Perbetén

Kép: Bormustra volt Perbetén

Második alkalommal szervezte 2017. március 17-én a Komáromi Református Egyházmegye a borversenyét. A rendezvényen százhúszan vettek részt. Az idei év különlegessége volt, hogy a reformáció 500. évfordulója alkalmából kiválasztott egyházmegyei bor lesz az egyházmegye közös nagypénteki hálaadó istentiszteletének úrvacsorai bora is.

Istenetek, az ÚR, aki előttetek jár, harcolni fog értetek – Lelkészbeiktatás Sókszelőcén

Kép: Istenetek, az ÚR, aki előttetek jár, harcolni fog értetek – Lelkészbeiktatás Sókszelőcén

Ünnepi istentisztelet keretében iktatták be 2017. március 19-én a sókszelőcei egyházközség megüresedett lelkészi állásába Dobai Egyeg Kamilla megválasztott lelkipásztort.

Újabb része újult meg a zempléni református templomnak

A tíz éve tartó felújítási munkálatok újabb szakasza fejeződött be a zempléni református templomon. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 19 600 eurós támogatásának köszönhetően ezúttal a külső falak szépültek meg újravakolással és festéssel.

Szigetelték a padányi templomfalakat

Tíz ezer euró támogatást kapott a Padány-Bögellői Társult Egyházközség a templom falainak szigetelésére és a nedvesség megakadályozására.

Korszerűsítették az újlóti parókia fűtésrendszerét

6 600 eurós kiadással újult meg Újlóton a parókia fűtésrendszere, de öt ajtót is kicseréltek a jelentős támogatásnak köszönhetően.

Kapcsolataink

Kárpát-medencei borászok és szőlészek találkozója

Kép: Kárpát-medencei borászok és szőlészek találkozója

Idén 5. alkalommal került megszervezésre a BORUM március első hétvégéjén. A háromnapos találkozónak Vámosladány volt a központja.

Egységünnep lesz Nagyváradon

Május 20-án a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ad otthont a nagyváradi várban a Református Egység Fesztiválnak. A nagyszabású rendezvény jelmondata Náhum próféta intése: „Őrizd a várat!" (Náhum 2,1).

Mályiban tanácskoztak a református egyházvezetők

Mályiban ülésezett a Generális Konvent Elnöksége, a Kárpát-medencei református egyházak hivatalban lévő püspökeit és főgondnokait tömörítő testület. A kétnapos tanácskozáson többek között az idei programok előkészületeiről és a részegyházak életét érintő aktuális kérdésekről egyeztettek.

Felvidéken jártunk – Jézus Krisztus hű katonái között

Február 5-én, a hónap első vasárnapján most kivételesen nem a budai gyülekezettel voltunk, nem vettünk részt az itteni úrvacsorai közösségben. Más módon ünnepeltük ezt a vasárnapot. Kilépve a saját komfortzónánkból, elhagyva a fűtött templomunkat - a felvidéki négy testvér-gyülekezeti közösségünkkel vettünk részt négy istentiszteleten.

Megkezdődött a házasság hete

Vasárnap kezdődött a 2017. február 19-ig tartó Házasság hete programsorozat. Országszerte és a határon túl több mint 250 előadással, kulturális programmal irányítják a figyelmet a házasságra, a család fontosságára - mondta Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora az M1 aktuális csatornán vasárnap.

események továbbiak →

Reformáció 500

Sola Rádió

Szola Rádió honlapja

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház hanganyagokat tartalmazó honlapja. Célunk az evangélium hirdetése, hitmélyítés és közéleti híradás a református keresztyének szolgálatáról a világhálón keresztül. A honlapra felkerülő hanganyagokat az egyházmegyék lelkészeiből álló önkéntes csapat készíti.

Fiatal Reformátusok Szövetsége

Vezetőségi gyűlés 2017/3-4.

Komáromi gyűlés személyesen (márc. 12.) és telefonos egyeztetés (márc.19.) Komárom (márc.12.) Jelenlévők: Édes Zsófi, Chrén Veroni, Kelemen Sanyi, Édes János, Bugyi Ági   Március ... ...

Vezetőségi gyűlés 2017/03/25

Jelenlévők: Járosi Sztella,  Orémus Péter, Kiss Miklós, Hozák Viktor,  valamint videóbeszélgetésben bekapcsolódott  Hires Katalin. A Firesz Abaúj-Zempléni Területi Vezetősége megtartotta első gyűlését Kassán – 2017. március ... ...

Sunshine, Happiness…

…pálmafák, tengerpart, tenger… hát erről is szólhat az ifjúsági munka! 🙂 … legalább is a European Youth Ministry Network konferenciájának szüneteiben. Március 7–9. között Spanyolországban jártam ... ...

Munkatársi nap Örösben

2017. március 18-án a Firesz Abaúj-Zempléni Területi Egységének tagjai megtartották idei első munkatársi napjukat Örösben. A délutánba nyúló összejövetelen újra találkoztunk barátainkkal és új arcokkal ... ...

Vezetőségi gyűlés 2017/1-2

Komárom – iroda vasárnap (febr. 12.) és skype konferencia csütörtök (febr. 16.)   Jelenlevők – Gyurcsis Júlia, Bugyi Ágnes, Chrén Veronika, Kelemen Sándor, Édes János Múlt vasárnap február ... ...

Legújabb képeink

Kép: reformata-085568.jpg