Egyházunk

A reformáció nagy témái kerültek terítékre a lelkésztovábbképzőn

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 2016. június 13. és 16. között rendezte meg a továbbképzését a lelkipásztorai és lévitái számára, amelynek ezúttal is a Megbékélés Háza, a Magyarországi Református Egyház konferencia- és pihenőközpontja adott otthont. A lelkésztovábbképzőn kilenc egyházmegye több, mint kétszáz lelkésze vett részt. A három napos rendezvény fő témája a reformáció volt.

Nyolc református templom újul meg a Rómer Flóris Tervnek köszönhetően

Magyarország Kormánya a határon túli magyar közösségek iránti elkötelezettség, valamint a nemzet történelméről tanúskodó emlékek fenntartásának fontossága tudatában 2015 októberében elindította a Rómer Flóris Tervet. A program keretében Szlovákiában a 2016-os évben nyolc református templom újulhat meg.

Gyászhír

Életének 79. évében elhunyt Kovács Géza volt ipolypásztói lelkipásztor. Temetésére 2016. június 7-én, kedden 16.00 órai kezdettel került sor az ipolypásztói református templomban. Az igehirdetés szolgálatát Fazekas László püspök végezte.

Az elmúlt évi jelentések és új törvények kerültek terítékre a tavaszi zsinati ülésen

2016. május 27-én Rimaszombatban, a Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében tartotta meg IX. ülésszakának 3. ülését a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinata. A programpontok jelentős részét az elmúlt évről szóló jelentések tették ki, de szó volt a lelkészi szolgálatról szóló törvény módosításáról, a jogalkotási irányelvekről és a gazdálkodási rendről is.

Oktatás

Országos Kántorképző Tanfolyam

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Egyházzenei Osztálya 2016. július 10. és 24. között szakmai képzést szervez kántoroknak és kántorjelölteknek (kibővített hangszeroktatással – gitár, furulya, zongora improvizáció) Alistálon, a református imaházban és az egyházi iskola tantermeiben.

Pótfelvételi

A Selye János Egyetem Református Teológiai Kara pótfelvételit hirdet a 2016/2017-es évre missziológia, diakónia, szociális gondoskodás bakkalaureusi és református teológia magiszteri tanulmányi programra.

Sajtó

A Világosság református egyházi műsor 2016. június 26-ai ajánlata

A Pátria rádióban 2016. június 26-án, a 7.05 órakor jelentkező műsorban szó lesz Jézus lábának nárduskenettel való megkenésének az üzenetéről, a kisgéresi Mustármag bábcsoport legújabb bábjátékáról, valamint arról, hogy újabb szakon indul mesterképzés a Református Teológiai Karon.

A Pátria rádió Világosság református műsorának 2016. június 12-ei ajánlata

A Pátria rádióban 2016. június 12-én, a 7.05-kor kezdődő műsorban szó lesz a valódi szabadságról, a konfirmandusok vallástételéről és folyatódik a megkezdett bizonyságtétel is a függőségből való szabadulásról.

A Pátria rádió Világosság református műsorának 2016. május 29-ei ajánlata

A Pátria rádióban 2016. május 29-én, a 7.05-kor kezdődő műsorban szó lesz Jézusról, mint a világ világosságáról, a hontvarsányi Árpád-kori templom felújításáról és elhangzik egy bizonyságtétel is.

Megjelent a Kálvinista Szemle májusi száma

Kép: Megjelent a Kálvinista Szemle májusi száma

Gyülekezeteink

Borum 2017

2017. március első hétvégéjén 5. alkalommal megrendezendő találkozó a Barsi Egyházmegyében, Vámosladányban, s részben Léván és Garamsallón lesz.

Kulcsodon hőszigetelték a lelkészlakot és megoldották a vízelvezetését

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának hatezer eurós támogatásának köszönhetően a kulcsodi egyházközségben a 2016-os évben hőszigetelték a lelkészlakot. A munkálatok május elején kezdődtek el és június elejére be is fejeződtek. A gyülekezet tervei között szerepel a templom teljes felújítása is.

Beszámoló az összetartozásról mindazokkal, akik hisznek Jézus Krisztusban.

Kép: Beszámoló az összetartozásról mindazokkal, akik hisznek Jézus Krisztusban.

Hatvan fiatal vett részt az Abaúj-tornai Református Egyházmegyéből Budapesten az „Ez az a nap” zenés, Istent dicsőítő rendezvényen, amelynek témája a szél volt.

Megújult a szepsi református parókia

Kép: Megújult a szepsi református parókia

Több mint 13 ezer euróból újult meg külsőleg a szepsi lelkészlak, köszönhető az Emberi Erőforrások Minisztériuma a református gyülekezetek megerősítésére szánt hathatós támogatásának. A jövőben a rossz állapotban lévő orgonát szeretnék rendbe tétetni.

Programokban gazdag évet zárt a gömöri egyházmegye

A Ggömöri Református Egyházmegye 2016. április 30-án tartotta meg az Egyházmegyei Közgyűlését a felsővályi református templomban. Az elmúlt évi jelentéseken kívül szó volt az egyházközségi státusz megtartásáról, telekcseréről, az EMMI támogatásáról és a reformáció 500. évfordulójának a megünnepléséről is.

Zenés istentisztelettel ünnepelték Ladmócon Szentháromság vasárnapját

A ladmóci gyülekezet zenés istentisztelettel ünnepelte az egyházi év ünnepes félévének végét. Vendégként fellépett a nagykövesdi ökumenikus énekkar és a kassai Laudate Dominum kórus.

Kapcsolataink

„Megtanulni együtt élni a kudarccal…”

2016. április 25. és 29. Között a Berlin melletti Neu Seddinben tartotta éves börtönlelkészi továbbképzőjét a Németországi Evangélikus Egyház. Ez alkalmon a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházat Antala Éva képviselte. Az EKD kebelében szolgáló 90 börtönlelkész és 11 külföldi vendég vett részt az alkalmon. A konferencia témája: „Megtanulni együtt élni a kudarccal”.

A Generális Konvent Elnökségének pünkösdi körlevele

„…erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek…” (ApCsel 1,8)

Egyházi vezetők nyilatkozata az Európai Unió Tanácsának szlovákiai elnökségéhez

2016. május 12-én került sor Pozsonyban a szlovákiai keresztyén egyházak és a zsidó hitközségek vezetőinek találkozójára, amelyen közös nyilatkozatot fogadtak el a Szlovák Köztársaság az Európai Unió Tanácsának elnökségéhez.

A cseh diakónia képviselőinek látogatása

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központjának munkatársai 2015 áprilisában látogatást tettek Csehországban, ahol a Cseh Testvérek Evangélikus Egyház diakóniájának (Diakonie ČCE) képviselőivel találkoztak. Ezen kapcsolat fenntartásának jegyében 2016. április 13. és 15. között a cseh diakónia képviselői látogattak el a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházba.

Berekfürdőn tanácskoztak a missziói és diakóniai vezetők

2016. április 3-án és 4-én került sor a Kárpát-medencei Missziói és Diakóniai Vezetők Konferenciájára, melynek témája a „vezetett vezető” volt. Megtartotta éves ülését a Kárpát-medencei Református Diakóniai Koordinációs Tanácsa is.

események továbbiak →

Sola Rádió

Szola Rádió honlapja

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház hanganyagokat tartalmazó honlapja. Célunk az evangélium hirdetése, hitmélyítés és közéleti híradás a református keresztyének szolgálatáról a világhálón keresztül. A honlapra felkerülő hanganyagokat az egyházmegyék lelkészeiből álló önkéntes csapat készíti.

Fiatal Reformátusok Szövetsége

Vezetőségi gyűlés 2016/6

Ebben a hónapban rendhagyóan egy csütörtöki napon találkoztak a vezetőségi tagok június 23.-án, Komáromban. Személyesen részt vett: Szabó Eszter, Édes János, Gyurcsis Júlia, Kelemen ... ...

Vezetőségi gyűlés 2016/5

Ebben az évben már másodszor Galántán találkoztunk május 13-án. Témából volt sok. Személyes szinten hegyeket-völgyeket járunk; izgalmas az élet. Az alkalmon Gyurcsis Júlia, Senkár Szabina ... ...

Másképp

Sok elképzelésem volt. Sok álmom. Gondolatban ezerszer lepörgetett forgatókönyvek sorakoznak érintetlenül életem polcain. Emberi értelmezések, hogyan kellene éveknek következnie, dolgoknak történnie. Aztán minden másképp történt ... ...

Vezetőségi gyűlés 2016/3

Egy újabb izgalmas péntek estét tölthettünk el együtt a vezetőségi csapat üdítő társaságában! 0. Ráhangolódás A gyűlést egy rövid dicsőítéssel és imaközösséggel kezdtünk, egyrészt, hogy ... ...

Ha

„Uram, akit szeretsz, beteg…” Az elsők között értesíted. Jönnie kell. Tudod jól, ha Ő itt lesz, nem történhet baj. Múlnak az órák, s nem jön ... ...

Legújabb képeink

Kép: DSC_7382.jpg