„Virtuális rém?” – Miklya Luzsányi Mónika előadása

2015. október 23., péntek

„Virtuális rém?” Hogyan védjük meg gyermekeinket a virtuális világ veszélyeitől? címmel október 3-án Miklya Luzsányi Mónika tartott előadást az Ipolysági Református Egyházközségben.

Az alkalomra pedagógusokat,szülőket szólítottunk meg, mivel ez mindnyájunk számára nagyon aktuális kérdés. Az előadó feltette nekünk a kérdést: Miért kell félnünk a virtualitástól? Tudnunk kell, hogy az iszlám állam a közösségi oldalak segítségével toborozza a katonáit (nem csak arab fiatalokat), gyermekeink pedofilok, internetes zaklatás áldozatává válhatnak. De nem megoldás az, ha a gyermeknek megtiltjuk az internet használatát, mert ezzel a későbbi érvényesülését gátoljuk. Szükségük van erre a tudásra, de fontos hogy megtanítsuk a gyerekeket arra, hogy jó felhasználókká váljanak. Ne váljon a rabjává, hanem hasznos eszközként bánjon vele.

Megtudtuk, hogy mások a mai gyerekek virtuális igényei mint régen. Míg az idősebb generáció elsősorban munkára információszerzésre használja az internetet, a mai fiatalok generációjánál az emberi kapcsolatok a gazdasági tevékenység az interneten zajlik. Ennek a generációnak az énképére nagy hatással van a digitális közösség véleménye. Fontos számára hogy közkedvelt legyen a virtuális térben. Nagyon sikerorientált a virtuális közösség, harcolnak a fiatalok az elismertségért.

A virtuális világban bármilyen csoporthoz tartozhatnak a gyerekek, akár bűnöző vagy garázda szervezethez. Ezek által könnyen manipulálhatóvá válhatnak. A másik oldalon közösség építő szerepe is lehet az internetnek. Gyakori, hogy azonos érdeklődési körű fiatalok csoportot alkotnak az interneten, majd a valóságban is találkozókat szerveznek.

Miklya Luzsányi Mónika beszélt az internetes zaklatásról is, ami nagy veszélyt jelent a fiatalokra nézve. Mit tegyen a gyerek, ha internetes zaklatás éri? Azonnal lépjen ki abból a tevékenységből ahol zaklatták, és legalább 3 hétig ne menjen vissza. Fontos hogy elmondhassa a problémát valamilyen felnőttnek, akiben megbízik. A legfontosabb, amit szülőként tehetünk, hogy olyan bizalmi viszonyt alakítunk ki a gyerekkel, hogy merjen hozzánk fordulni a problémáival. A magyar szülők nagy része soha nem beszélget a gyerekeivel lelki, etikai vagy erkölcsi kérdésekről. Meg kell adnunk kicsi kortól a gyerekeinknek a beszélgetésre való lehetőséget. Jó lenne, ha visszatérnének a családjainkba az olyan rituálék mint pl. a közös étkezés. A gyermekeink számára fontos, hogy reggel nyugodt légkörben együtt egyen a család, egy biztonságos helyről induljanak az iskolába, ha keresztény családról van szó - áldással induljon a napjuk. Amikor este hazajönnek, a közös vacsoránál mindenki elmondhassa mi történt vele az nap, mi aggassza... Fontos hogy érdeklődjünk az iránt is, hogy mi történt velük a virtuális térben is. Ne ellenőrizzük, hanem érdeklődjünk. Ha lehet csatlakozzunk azokhoz a csoportokhoz, ahova a gyerekeink járnak. Sok mindent megtudhatunk így róluk. Ha lehetséges olyan helyen legyen a számítógép, ahol rá tudunk pillantani hogy mit néz. Fontos a számítógép biztonsági beállításait is rendszeresen ellenőrizni, gyerekbarát szűrőket alkalmazni.

Az előadás hasznos volt mindnyájunk számára. Szülőként, pedagógusként és főleg keresztyénként nagyon résen kell lennünk, hogy gyermekeinknek ne váljon a kárára a virtuális világ. Neveljük gyermekeinket úgy, hogy az internet jó felhasználóivá váljanak.

Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szertejár, keresvén, kit elnyeljen. (1Pt 5,8)

Izsmán Adél

események továbbiak →