Rozsnyói Református Alapiskola

A Rozsnyói Református Egyházközség 1997-ben alapította meg iskoláját, mely ma a Felvidék legnagyobb létszámú református alapiskolája. Az intézményben iskolaotthonos foglalkozás működik, ahol az elsősök a tanulás, a felzárkóztatás, a másnapra való felkészülés, a játék és a szabadidő ötvözésével töltik el az idejüket.

Fenntartó:  Rozsnyói Református Egyházközség
Vezető lelkész:  Mgr. Buza zsolt, PhD
Igazgató:  Mgr. Kovács Attila
Igazgatóhely.:  Mgr. Uličný Ibolya
Cím:  Kozmonautov 2, 048 01 Rožňava 
Telefon:  +421-58-7331656
E-mail:  zsreformov@azet.sk
Honlap:  http://www.rczsrv.edu.sk

Iskolánk a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája, 1997. szeptember 1-én nyitotta meg kapuit. Intézményünk teljes szervezettségű, van alsó és felső tagozata is. Idén 10 osztályunkban 160 tanulónk tanul, akiknek neveléséről 18 pedagógus gondoskodik. Vonzáskörzetünkhöz Rozsnyó és a környező 17 magyar község tartozik. Felekezeti megoszlás szerint diákjaink a református, a katolikus és az evangélikus egyházakhoz tartoznak. 

Diákjainkból olyan keresztyéneket / keresztényeket szeretnénk nevelni, akik életének zsinórmértéke a szentírás, a magyar kultúrát megbecsülik és megőrzik, alapos ismereteket szereznek tudományokban, művészetekben, továbbá képesek önállóan gondolkodni és felelősen cselekedni, mert a szeretet soha el nem múlik. (IKor 13,8)
Mottónk: „A szükséges dolgokban egység, a kétesekben szabadság, de mindenben szeretet.” Augustinus, (Szent Ágoston)

Pedagógiai tevékenységünk:
– több éven keresztül együttműködünk a kárpát-medencei Tehetségpont iskolahálózattal, a Debreceni Egyetem és az ózdi Vasvár úti Általános Iskola képességfejlesztő szakembereivel.
– iskolaotthonos oktatás az I. és II. évfolyamban (hangszeres zene, drámapedagógia, néptánc)
– DIFER képességfejlesztő program.
– IPOO tanulásmódszertan
– drámapedagógia
– kooperatív oktatás
– projektoktatás
– Zsolnai-féle személyiség- és képességfejlesztő program (értő olvasás, kommunikáció)
– idegen nyelv oktatása 1. osztálytól (angol vagy német),
– számítástechnika már az alsó tagozattól.
– szabadidős programok, szakkörök, tanfolyamok.

   

Jelenleg működő szakköreink:
– képzőművészet
– bábozás
– hangszeres zene (furulya, citera)
– iskolai zenekar
– iskolai néptánccsoport
– énekkar
–tehetséggondozó szakkörök (matematika, fizika, történelem, természetvédelem, idegen nyelvek, magyar nyelv)
–sportkörök (futball, röplabda).

   

Évente megszervezzük az úszótanfolyamot és a sítanfolyamot is, a téli időszakban pedig korcsolyázni járunk. Az alsó tagozatos tanítónénik erdei iskolát szerveznek. Ezek az alkalmak sok új ismeretet, élményt adnak tanulóinknak és közösségformáló erejük a későbbiekben éreztetik hatásukat. Iskolánkon a Zeneiskola kihelyezett osztályai működnek.

   

Testvériskoláink:
– Református Általános Iskola, Cegléd
– Vasvár úti Általános Iskola, Ózd
– School met de Bijbel „Jorai“, Zegveld, Hollandia,
– Miskolc-Diósgyőri Általános Iskola és Óvoda

Projektjeink:
A Visegrad Fund – Interaktív oktatói programok a hoagyományos népi kultúráról a kézműves műhelyben

A Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája mellett működi a Diákpresbitérium is, mely 2013 szeptemberében alakult meg azzal a céllal, hogy a gyermekek, pedagógusok és a gyülekezet tagjai tiszta szívvel és őszintén vegyenek részt az iskola fejlődésében. Azt szeretnénk, hogy gyermekeink ne legyenek bátortalanokká (Kol 3,21b), hanem közösségüket, – amelynek szerve részei – becsüljék és tiszteljék.
Pál apostol szavait szem előtt tartva szolgáljuk az Urat: "A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik." (IKor 13, 4-8)

   

események továbbiak →