Csendesnapokat tartottak Megyercsen

2015. október 23., péntek

Természetgyógyászat bármi áron? Lehet-e szabadulni a stressztől? ezekre a kérdésekre is keresték a választ 2015. október 3-án és 4-én a Megyercsi Református Egyházközség csendesnapjának résztvevői.

A lelkipásztor, Végső László, szeretettel köszöntötte az előadót: dr. Erdélyi Juditot és férjét, dr. Viczián Miklóst, valamint a közelről és távolabbról érkezőket.

Dr. Erdélyi Judit, budapesti kardiológus szakorvos, a pasaréti református gyülekezet aktív tagja, két felnőtt fiú és három unoka édesanyja és nagyszülője, több mint két évtizede foglalkozik a természetgyógyászat bibliai alapú kritikájával.

,,Természetgyógyászat bármi áron?"című előadásában, ami 15.00 órától kezdődött, nagyon sok mindenre felhívta a jelenlévők figyelmét. Elsősorban azt emelte ki, hogy miért rossz már eleve a természetgyógyászat elnevezés. Mivel ez alatt a címszó alatt, a legtöbb módszernek, kevés kivétellel, semmi köze sincsen a természethez, hanem vallás-filozófiai alapon indulnak és építkeznek.

Továbbá nagyon sok gyógymódot említett, amelyek nagyon népszerűek és futótűzként terjednek, de nagy veszélyt jelentenek az emberre, ha nem ismeri azok hátterét.
Mint keresztyén orvos arra biztatta a jelenlévőket, hogy mindig vizsgáljuk meg a módszerek gyökereit, hátterét, mert amint írva van a Szentírásban: ,,rossz fa nem teremhet jó gyümölcsöt". Ha a háttér, gyökerek rosszak, az eredmény sem lehet jó, és ráadásul nagy árat is fizetünk érte.

Másnap, vasárnap az istentiszteleten, dr. Viczián Miklós, a Magyar Református Presbiteri Szövetség missziós elnöke, a 2Kir 17,33 verse alapján szolgált, mintegy összegezve a Királyok könyvének mondanivalóját, amelyen végigvonul Jeroboám vétke, aki Jeruzsálemmel helyezte magát szembe. Fontos üzenetként hangzott, hogy Jeruzsálemet nem lehet kikerülni, ahogy Jézus Krisztuson kívül sem található másban üdvösség.

Az istentisztelet után sor került a második előadásra: Lehet-e szabadulni a stressztől? Előadása kezdetén Selye Jánost idézte a doktornő: ,,A stressz az élet sava-borsa". E nélkül nem élnénk. A stressz a szervezet normális alkalmazkodási mechanizmusa, védekező reakció, vagy készültségi állapot. Kérdés, hogy akkor miért káros a stressz? Mikor válik kórossá és milyen szervi betegségeket idéz elő? Ezekre a kérdésekre igyekezett válaszolni a doktornő, kihangsúlyozva, hogy egyedül Jézus Krisztus az, aki egészséges, erős védelmi rendszert tud adni a benne bízóknak.

Az előadás után a meghívott vendégeinkkel és a presbitériummal egy ünnepi vacsorán vettünk részt a Klapka vigadóban.

Végső Melinda

események továbbiak →