Bölcsőde és óvoda is lesz az egykori gimnázium épületében

2018. január 15., címkék:

A Zselízi Református Egyházközség is csatlakozott a Kárpát-medencei óvoda- és bölcsődefejlesztési programba. A közös gondolkodás eredményeként a Magyar Kormány támogatásával az elmúlt évben megvásárolt egykori gimnázium épületében működik majd az egyházközségi alapítású bölcsőde, és kap helyet az önkormányzati fenntartású, magyar tannyelvű Cimbora óvoda is.

Harangmentés a jövőnek – Utoljára szólalnak meg a harangok a szútori református templomban

2018. január 14., címkék:

A gömöri falu etnikai és vallási összetétele jelentősen megváltozott az utóbbi évtizedekben. A korábban jelentős református gyülekezet szétszóródott, a templom kiüresedett, ami mozdítható volt, a tetőszerkezettel együtt, már rég elvitték, így az épület állapota katasztrofálissá vált. A két harang évek óta némán függ, és csak idő kérdése, hogy mikor tűnnek el, vagy dől rájuk a torony.

Utolsó harangszó és istentisztelet

2018. január 14., címkék:

2018. január 21-én 10:30-kor, húszévnyi hallgatás után utoljára szólalnak majd meg a harangok Szútor felett, hogy aztán 11:00 órakor itt örökre elhallgassanak. Az utolsó istentiszteletre ugyanebben az időben a református templom mellett kerül sor.

Tavaszi tábor

2018. január 12., címkék:

Az Emmaus polgári társulás 2018. március 5. és 9. között tavaszi tábort szervez Jókán, a Betlehem Missziós Központban a 8 és 20 év közötti gyermekek és fiatalok számára.

Ökumenikus Világimahét

2018. január 12., címkék:

Az Egyházak Világtanácsa (WCC - World Council of Churches) és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács (Pontifical Council for Promoting Christian Unity) ebben az esztendőben is meghirdette az ökumenikus imahetet, amelyre az 1908-ban Paul Wattson által meghatározott napokban január 18. és 25. között kerül sor.

Ökumenikus Világimahét

2018. január 12., címkék:

Az Egyházak Világtanácsa (WCC - World Council of Churches) és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács (Pontifical Council for Promoting Christian Unity) ebben az esztendőben is meghirdette az ökumenikus imahetet, amelyre az 1908-ban Paul Wattson által meghatározott napokban január 18. és 25. között kerül sor. Az imahét programját a Karibi Egyházak Ökumenikus Tanácsa készítette. Mottója a 2 Móz 15,6a alapján: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől ...“

A Világosság református egyházi műsor 2018. január 14-ei ajánlata

2018. január 11., címkék:

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsorban fő témája: Fülöp Krisztust hirdeti Samáriában, négy év alatt újult meg a 225 éves hetényi  református templom, de az elmúlt évben megszépült a 130 éves miglécnémeti gyülekezet temploma is.

Megújult a kisgéresi református templom belső tere, a falakat szigetelték

2018. január 10., címkék:

234 évvel ezelőtt emelték a kisgéresi reformátusok kőből épült, a rendszerváltozás után a szlovákiai műemlékek listájára felkerült templomukat, amely a jelentős anyagi támogatásnak köszönhetően kívülről és belülről is megújulhatott.

„Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.“

2018. január 08., címkék:

A Gólyahír Program keretén belül megrendezett Az első könyvem - babanapló átadó ünnepségén a Példabeszédek könyve 27. részének 17. verse alapján hirdette az igét Milen Marcell helyettes lelkész 2017. december 30-án Nemesradnóton.

Bibliaismereti verseny

2018. január 08., címkék:

A jókai székhelyű Emmaus polgári társulás szervezésében 2018. március 10-én, szombaton 10.00 órai kezdéssel bibliaismereti versenyre kerül sor az alapiskolások számára, amely rövid áhítattal kezdődik a református templomban.

Nyitott nap

2018. január 08., címkék:

A komáromi Selye János Egyetem 2018. február 14-én nyilt napot tart. A rendezvény keretében látogatók részletes és pontos tájékoztatást kapnak az Egyetemen és a  Református Teológiai Karon folyó tanulmányi programokról, szakokról, valamint külön információkat szerezhetnek a felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókról.

Vándorkiállítás mutatja be a Barsi Református Egyházmegyét

2018. január 08., címkék:

Pár évvel ezelőtt született ötlet valósult meg abban a nem kis összefogással létrejött kiállítási anyagban, amely a Barsi Református Egyházmegyét kívánja bemutatni. A kiállítás, amelyet a tervek szerint minden egyházközségbe szeretnének eljuttatni, első alkalommal Léván tekinthették meg az érdeklődők az ó- és újévi istentisztelet alkalmával.

Rendkívüli választás eredménye

2018. január 07., címkék:

A Pozsonyi Református Egyházmegye rendkívüli választásával kapcsolatban a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Egyetemes Választási Bizottsága közleményét tesszük közzé.

Ablakcsere a csarnahói református templom tornyában

2018. január 03., címkék:

A Zempléni hegyek egyik szép völgyében található a Csarnahói Református Egyházközség és az 1793-ban épült műemlék temploma, amelynek három nagyon rossz állapotban lévő toronyablakának kicserélését Kassa Megye Önkormányzatának támogatásával sikerült megvalósítani.

A Világosság református egyházi műsor 2017. december 31-ei ajánlata

2017. december 29., címkék:

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsorban fő témája az év végi számvetés és az új évbe vetett reménység, de szó lesz  a komáromi református óvoda ünnepélyes alapkőletételéről és a Sárón elkészült József-házról, valamint a gyülekezet templomának a felújításáról is.

1400 csomaggal kedveskedtek karácsony előtt a rászorulóknak

2017. december 28., címkék:

A Pozsonyi Református Egyházmegyében az idei esztendőben is sor került a ,,Nyilas Misi karácsonya“ elnevezésű diakóniai adománygyűjtő programra. A gyűjtésbe tizenhét gyülekezet, de több magánszemély is bekapcsolódott, amelynek eredményeként mintegy 1400 darab csomag került szétosztásra - 800 darabbal több, mint tavaly - még a karácsonyi ünnepek előtt a gömöri régióban és Kárpátalján.

A Generális Konvent Elnökségének karácsonyi körlevele

2017. december 23., címkék:

A  Generális Konvent Elnökségének karácsonyi körlevele a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

Új épületszárnyat kap a református iskola Alistálon

2017. december 21., címkék:

A magyar kormány támogatásának köszönhetően a 2018-as év őszétől egy új épületszárnnyal bővül az Alistáli Református Egyházi Alapiskola, amelyben az öt osztály mellett egy számítástechnikai szaktanterem, egy multifunkcionális terem, valamint egy konyha és étkező is helyet kap.

Karácsonyi körlevél

2017. december 21., címkék:

Fazekas László püspök és Fekete Vince főgondnok karácsonyi körlevele a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház gyülekezeteinek.

Egyedül kegyelemből: a keresztyénség nem filozófia

2017. december 21., címkék:

„Számomra azt jelenti a sola gratia reformátori gondolata, hogy a kegyelem által az ember felszabadul a jó cselekvésére" – adventi sorozatunk harmadik részében Fazekas Lászlóval, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökével a kegyelemről beszélgettünk.