Ez történt 2019-ben II. rész

2020. január 24., címkék:

Folytatjuk a honlapunkon megjelent beszámolók alapján készített összeállításunkat. Az elmúlt év legjelentősebb eseményei közé tartoztak a bölcsődei és óvodai átadások, alapkőletételek, lelkészbeiktatások, valamint a zsinat ülései.

A legjobbak akarunk lenni – Látogatóban a Timóteus Házban

2020. január 23., címkék:

„A lécet elég magasra tettem. Célként kitűztem ki, hogy a Komáromi járásban mi leszünk a legjobb intézmény. Igyekeztem is mindent megtenni ennek érdekében. A munkafelvételre jelentkezőknek három hónapot adtam alkalmasságuk bebizonyítására. Hiszem, hogy sikerült egy jó kis csapatot összeállítani. A munkatársak szeretik az idős embereket, empatikusak hozzájuk. A tapasztalattal rendelkezők tudják, mit takar az idősekkel való munka: nemcsak az egészségükkel, hanem a lelki állapotukkal is törődni kell. Sokat segít a kedves szó, egy kis beszélgetés, ami felér egy orvossággal” – mondja Polgár Klára, az intézet főnővére.

Nemzetközi homiletikai konferencia Magyarországon

2020. január 23., címkék:

A Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem ad otthont a Societas Homiletica 14. nemzetközi konferenciájának 2020. augusztus 7. és 12. között. A nemzetközi homiletikai társaság a prédikálás oktatóit és kutatóit gyűjti egybe a világ minden sarkából, várják a magyar előadók jelentkezését is. Idei konferenciájuk címe: Preaching Toward Truth.

Nemzetközi homiletikai konferencia Magyarországon

2020. január 23., címkék:

A Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem ad otthont a Societas Homiletica 14. nemzetközi konferenciájának 2020. augusztus 7. és 12. között. A nemzetközi homiletikai társaság a prédikálás oktatóit és kutatóit gyűjti egybe a világ minden sarkából, várják a magyar előadók jelentkezését is. Idei konferenciájuk címe: Preaching Toward Truth.

Bibliaismereti verseny

2020. január 22., címkék:

A Barsi Református Egyházmegye 2020. április 3-án, szombaton 9.30 órakor Bibliaversenyt szervez a nagyölvedi alapiskolában. A megmérettetés témája: Passiótörténet Lukács evangéliuma alapján. Jelentkezési határidő: 2020. március 20.

Előadás a házasságról

2020. január 21., címkék:

A Barsi Egyházmegye Lelkigondozó Bizottsága szervezésében a Házasság hete alkalmából 2020. február 8-án, szombaton 15.00 órakor előadást tart Szarka Miklós református lelkipásztort, pár- és családterapeuta Házasságunk: Magunkban vagy egy, két vagy három gyermekkel? címmel a felsőpéli kultúrházban.

Hitkérdésekben tántoríthatatlan volt - Száz évvel ezelőtt született Kún István lelkipásztor

2020. január 17., címkék:

Hálaadó istentiszteletet tartottak a presbitérium kezdeményezésére 2019. december 22-én a kistárkányi református templomban az 1941 – 1994 között a gyülekezetben szolgáló néhai Kún István esperes-lelkipásztorra való emlékezésül születésének századik évfordulója alkalmából. A helyieken kívül az ág- és tiszacsernyői, valamint a nagytárkányi hívek, illetve az ezekből a gyülekezetekből származó lelkipásztorok is tiszteletüket tették, de eljöttek a volt lelkipásztor hozzátartozói is.

A Világosság református egyházi műsor 2020. január 19-ei ajánlata

2020. január 16., címkék:

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor fő témái: a mindhalálig való hűséggel biztatja levelében János a szárdiszi gyülekezetet, negyedik alkalommal szervezték meg a Kárpátalja Nincs Egyedül jótékonysági koncertet, korábbi riportjainkból tallózva: bölcsőde és óvoda épül Vágfarkasdon, 110 éves volt a barsbaracskai templom, Egységnapot tartottak Debrecenben.

Ez történt 2019-ben I. rész

2020. január 13., címkék:

Eseménydúsan telt el a 2019-es év. Ünnepélyes alapkőletételek, bölcsőde- és óvodaátadások, hálaadó ünnepi istentiszteletek, lelkészbeiktatások, egyházközségi és egyházmegyei rendezvények váltották egymást. Az elmúlt évben Debrecenben ismét megtartották az Egységnapot, a Magyar Református Egyház megalakulásának tizedik évfordulóján. Visszatekintésük első részében a januártól-június végi időszakot elvenítjük fel a megjelent írások rövidített változatával.

Berzéte hajdani erődtemploma

2020. január 13., címkék:

Folytatjuk megkezdett sorozatunkat, amelyben ezúttal a berzétei református templomot mutatjuk be. A templom történetéről és a gyülekezetről a helyi lelkipásztorral Mudi Róberttel beszélgetünk.

Felvételi követelmények a Református Teológiai Karon

2020. január 10., címkék:

Felvételi feltételek a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karán a 2020/21-es akadémiai évre.

Tavaszi tábor

2020. január 10., címkék:

Az Emmaus polgári társulás 2020. február 17. és 21. között tavaszi tábort szervez a jókai Betlehem Missziós Központban a 8-18 éves korosztály számára. Jelentkezési határidő. 2020. január 20.

Bibliaismereti verseny

2020. január 09., címkék:

Az Emmaus polgári társulás 2020. április 4-én, szombaton 10.00 órakor bibliaismereti versenyt szervez a 15 éven felüliek számára Jókán, a Betlehem Missziós Központban. Téma: Ábrahám élete.

Bibliaismereti verseny

2020. január 09., címkék:

Az Emmaus polgári társulás 2020. február 22-én, szombaton bibliaismereti versenyt szervez Jókán az alapiskolás korosztályúak számára. Kezdés 10.00 órakor a református templomban.

Zenei felhívás

2020. január 09., címkék:

Snétberger Zenei Tehetség Központ folyamatosan keresi az olyan hangszeren játszó 12 és 22 év közötti fiatalokat, akik hátrányos helyzetük miatt a képességeiktől messze elmaradó oktatásban részesülnek.

40 ezer euróért újult meg a perbetei parókia

2020. január 08., címkék:

A múlt évszázad hatvanas éveinek elején épült Perbetén a református egyházközség három szobás, konyhával és fürdőszobával, valamint egy irodahelyiségnek is helyt adó parókiája Szaszák Bertalan lelkipásztor idejében. Ez a közel hatvan éves épület újult meg a közelmúltban a Bethlen Gábor Alaptól érkező támogatásnak köszönhetően, melynek során kicserélték az elavult ablakokat, megújították a fűtésrendszert és új tetőzetet kapott.

Léván újra lesz mentálhigiénés továbbképzés

2020. január 08., címkék:

Harmadik alkalommal indít mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzést  2020 szeptemberében a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara, a Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség és a Lévai Református Egyházközség együttműködésével.

Téli tábor

2020. január 07., címkék:

A Firesz Duna Mente 2020. február 7-9. között Férfivá és nővé címmel téli tábort szervez a 18 éven felüli korosztály számára Csesztén /Častá/.

Nyitott nap a Selye János Egyetemen

2020. január 07., címkék:

A komáromi Selye János Egyetem 2020. február 14-én, 9,00 órai kezdettel nyílt napot tart az egyetem konferencia-központjában.

A Világosság református egyházi műsor 2020. január 5-ei ajánlata

2020. január 03., címkék:

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor fő témái: az új év első vasárnapján lelki útravaló a Jézussal való járás jegyében, református bölcsőde épül Bátorkeszin, a felnőttek között végzett katekézis kihívásai.